Случаи от практиката – "Вайд-Бул" ЕООД

Продукт – Zeron V/4 Standard Доставчик – Елит Софтуер ООД Клиент – Вайд-Бул ЕООД, www.weidbul.com Старт на проекта – лятото на 2015 година.

 • Бизнес анализ
 • Имплементиране
 • Тестване
 • Старт
Select step
 • Бизнес анализ
 • Имплементиране
 • Тестване
 • Старт
Zeron® V/4 Standard

Компанията от дълго време ползва ERP софтуер - Zeron V3 и настъпва време, да го усъвремени с нова и по-ефективна версия. Изборът на нова система не е предопределен и компанията внимателно преценява функционалност, цена, имплементация и поддръжка.

Zeron® V/4 Standard

Компанията има огромна номенклатурна база и нейното прехвърляне и имплементация е сериозно техническо предизвикателство.

Zeron® V/4 Standard

Zeron V3 и V4 работят в паралел, докато новата версия започне пълноценно работа.

Zeron® V/4 Standard

От февруари 2016 година компанията пълноценно използва всички възможности, които и предоставя Zeron V/4.

Случаи от практиката – „Вайд-Бул“ ЕООД

 

Емил Китанов, ERP консултант

Елит Софтуер

 

Интересното на покупката и внедряването на ERP софтуер от Вайд-Бул е в нейната обичайност. От думата „обичайност“ не вее скука, а е просто учебникарски пример за стандартен случай, на средноголяма компания, която прави нещата по правилния начин. Мотивите и нуждите, които са обичайнии често срещани, за повечето такива компании и техните нужди в конкурентната пазарна среда.

 Вайд-Бул оперира на пазара от 20 години и е един от основните вносители на интерсфейсна техника, електроника и инструменти. Клиентите на компанията са в сферата на енергетиката, дистрибуцията на електроенергия, машиностроенето, производство на електрически табла, химическата промишленост и още много индустрии, които се нуждаят от специализираните продукти, които те внасят.

 

Основни данни

Продукт – Zeron V/4 Standard

Доставчик – Елит СофтуерООД

Клиент – Вайд-Бул ЕООД, www.weidbul.com

Старт на проекта – лятото на 2015 година.

Внедряване – поетапно, старт на работата с програмата – февруари 2016 г

 

Избор на ERP система

 

Всъщност Вайд-Бул е стар клиент на Елит Софтуер, с 12 годишна традиция в ползването на Zeron, като ERP софтуер. Компанията е ползвала по-старите версии на софтуера и продължаваше успешно да ползва Zeron V/3, но за нас беше важно да покажем специално отношение към подобен дългосрочен партньор и клиент и да им предоставим и внедрим новата версия Zeron V/4. Новата версия щеше да им даде много и много повече удобство във всекидневната им работа, чрез ползването на модерен и професионален софтуер.

 Когато сменяш нещо важно, относително скъпо и трудно внедряемо нещо, като ERP система, винаги искаш да видиш и какви са алтернативите и клиентите ни от Вайд-Бул направиха точно това – проучиха пазара и повечето известни марки професионални ERP системи. Не си мислете, че лесно и бързо сме им продали новата си версия на софтуера. Ние бяхме сравнени и оценени с конкурентните ни системи по много показатели, като навиците им да работят със Зерон, бяха на едно от последните места по тежест:

 

 1. 1. Цена. Все пак всички искат да купят отличен продукт, на изгодна цена. Като дългогодишни клиенти, Вайд Бул получиха отлична цена.
 2. 2. Поддръжка. Изключително важно във тяхната класация на мотивите е да имат много бърза и ефикасна поддръжка, която да решава възникналите задачи.
 3. 3. Компания с история. При избора си Вайд-Бул искаха да изберат софтуер от реномирана компания с име, история и много клиенти. Всъщност те бяха и част от нашата история.
 4. 3. Референции от познати компании. За тях бяха важни отзивите на хора, които вече ползваха новата версия на Zeron – V/4 и това, че те горещо я препоръчаха, като безпроблемна и отлична за работа сериозно повлия и на тяхното решение.
 5. 4. Удобството да ползват вече познат софтуер.

 

За мен, като дългогодишен консултант в сферата на ERP системите, беше приятно, че различни компании са се изказали ласкаво и са ни препоръчали на техни партньори – това беше и добра оценка за работата на цялата ни компания и нейните усилия.

 

Имплементация

 Имплементацията е нещо трудно и вещаещо неудобства. Не и в този случай. Вайд-Бул ползват предимно модули за „Счетоводство“ и „Склад“ и проектирахме прехода така че той стана без нито един проблем. Двете версии – V/3 и V/4 бяха пуснати да работят паралелно и това спести много неудобства и потенциални проблеми. Главното предизвикателство беше, че номенклатурната база на компанията е огромна и нейното прехвъляне и пускане в действие отне техническо време, но в крайна сметка приключи успешно и от февруари 2016 компанията ползва всички възможности на софтуера.

 

Поддръжка на софтуера

 Първоначалната поддръжка, беше свързана с казусите на внедряването, новите функционалности на софтуера, но те намаляха и вече са рядкост. В момента поддръжката, която осъществяваме е повече в решаването на специфични, за Вайд-Бул проблеми и разработката на решения за тях.

 Харесвам хората във Вайд-Бул, защото преди да се обадят проучват всеки един проблем, търсят неговото решаване и се обаждат, когато напълно имат яснота по въпроса – какво искат, получава ли се, защо не се получава и комуникацията е лесна, ясна и води до бързо решаване на задачата. Нещо, което устройва всички.

 

Бъдещи проекти

Компанията ползва външна CRM система. Работи с нея дълги години и засега няма намерение да я сменя. Външният софтуер работи отлично със Zeron, но когато дойде време за неговото усъвременяване, ние ще им предложим пълните възможности на Zeron и съм сигурен, че ще ги спечелим за идеята.

 

Вече пуснахме новите функционалности на нашата BI (Business Intelligence) система – Бизнес анализи, чрез табла (dashboards), която дава нови изумителни възможности на компании да селектират и визуализират данните от техните ERP системи и мисля, че това е добро решение за Вайд Бул, което ще им помогне в анализа на търговските данни. Всичко е въпрос на време – познавам добре техните изисквания и приоритети и мисля, че сътрудничеството ни с тях ще бъде ефективно и ще продължи дълги години. Чудесен пример за стар клиент и партньор, който израстна, заедно с нашата компания и ни помогна и в нашето развитие.

send request