Случаи от практиката – „Национални Дистрибутори“ ЕООД

Случаи от практиката – „Национални Дистрибутори“ ЕООД

 

Емил Китанов, ERP консултант

Елит Софтуер

Работата с големи клиенти абсолютно винаги е трудна. Техните компании имат сложни процеси, изискванията са много високи, а сроковете често и по обективни причини са много кратки. Това е изпитание за всяка компания-доставчик на ERP софтуер и не всеки може да се справи с подобен проект. Отделно трябва клиентът да бъде в добро настроение и убеден, че е получил услугите си от най-добрите в бранша. Нека мина към подробностите:

 

Национални Дистрибутори ЕООД е точно този случай. Компанията съществува на пазара от повече от 20 години и е водеща компания специализирана в дистрибуцията на козметика и парфюмерия. Компанията дистрибутира водещи световни марки като Bourjois, Revlon, Revlon Color Silk, Yves Rocher и Aura.

Спокойно можете да си представите, колко предизвикателства крие внедряването на сложен ERP софтуер, в компания, която дистрибутира на едро и дребно.

 

Основни данни

Продукт – Zeron V/4 Enterprise  

Доставчик – Елит СофтуерООД

Клиент – Национални Дистрибутори ЕООД, www.natdist.com

Старт на проекта – началото на 2016 година.

Внедряване – в един етап, старт на работата с програмата – октомври 2016 г

 

Нека обобщя интересното в този проект:

Внедряване на пълна версия Enterprise, плюс много специфични за компанията доработки
Внедряване на Zeron за 2 месеца до работен старт на системата
Ползване на софтуера, чрез облачна услуга

 

В практиката ми няма друг подобен случай и силно се съмнявам, че и някой друг е правил това в последните години, но по-късно ще се върна към това.

 

Избор на ERP система

Компанията работи от години с ERP софтуер, като освен това ползва и софтуер за магазини и такъв за взимане на поръчки. Три различни софтуера, с три различни доставчика, три различни видове поддръжка и плащания за всичко това. Сами се досещате, че не е особено ефективна система и това е и причината да бъде потърсен нов доставчик на ERP система, която да покрива абсолютно всички нужди на компанията и да е достатъчно гъвкава, за да може да бъде доразработена за някои специфични задачи, които да изпълнява.

 Търсенето на подобен доставчик започва в началото на 2016 година, като изборът е между 4-5 оферти.

На първо място е класиран конкурентен софтуер, който е с по-висока цена от Zeron, но не може да предостави това, което е основно изискване на Национални Дистрибутори ЕООД – ползване на ERP системата, чрез Облачна услуга.

 Пазарът постепенно узрява и вижда предимствата на тези услуги (повече за това можете да намерите и в нашата интернет страница) и дори компаниите от голям калибър, които принципно са доста консервативни, започват да избират този начин за ползване на специализиран софтуер.

 Нека се върна към нашия случай - подборът е бил осъществяван много прецизно, като са били обсъждани всички параметри на различните оферти. След отпадането на конкурентния софтуер беше избрана нашата оферта, като единствената, която предлага подобно решение.

 

Имплементация

Това беше второто предизвикателство пред Елит Софтуер. Процеса започна в началото на октомври, като ние имахме по-малко от три месеца, за да внедрим нашата ERP система. В началото на 2017 година Zeron трябваше да е напълно функциониращ и да замести всички софтуери ползвани от Национални Дистрибутори, до този момент.

 Спазихме всички срокове и с огромно напрежение стартирахме реална работа. Тук трябва ясно да отбележа, че имаше значително количество проблеми, които бързо и в много експедитивен порядък трябваше да отстраняваме. В реалността, за такъв кратък срок, можете да получите система, която няма начин да заработи още от началото си в абсолютно безпроблемен характер.

 Към момента всички сериозни проблеми са отстранени, компанията работи гладко, хората свикват с новия софтуер (а това винаги изисква време и донася трудности), а ние работим върху отстраняване на дребните и козметични проблеми, които стават все по-малко и по-малко.

 

Допълнителни доработки

От гледна точка на софтуера, сложното в дейността на Национални Дистрибутори е търговската дейност. Там компанията искаше да се модифицира софтуера, за да отговаря най-пълно и адекватно на продажбените процеси:

Магазини
Различни брандове и марки
Политики и карти за отстъпки
Сезонни промоции и намаления и др.

 

Проектът беше максимално сложен, като в момента всичко това работи и помага на компанията спокойно да се занимава с дейността си.

Заключение

Подобни проекти не само са важни, от гледна точка на приходите и имиджа на Елит Софтуер, като изпълнител на сложни проекти за модерни услуги. Това е от голямо значение и за персонала на компанията, който участва в подобни имплементации и трупа опит и самочувствие от своята работа. Все пак е добре, че подобен сбор от обстоятелства, които налагат бързи имплементации на сложни решения се среща сравнително рядко и след успешния край можеш спокойно да затвориш вратата на офиса и да отидеш на ски. В тази хубава и снежна зима, това е просто задължително.

Виж всички новини
send request